Saaliin käsittely:

Halutessasi täytättää saaliiksi saamasi eläimen, on hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat eläimen päädyttyä saaliiksi. Näiden ohjeiden mukaan toimien lopputuloskin on paras mahdollinen.

Mitä tuoreempi ja siistimpi eläin on tuotaessa eläintentäyttäjälle, sitä parempi on lopputulos, Jos epäröit nylkemisessä tai muissa esikäsittelyä koskevissa asioissa soita  ja kysy neuvoa.

Suotavaa olisi että kaloja, pieniä nisäkkäitä ja lintuja ei avattaisi itse ollenkaan. Suu sekä  verta vuotavat kohdat olisi hyvä tukkia esim. talouspaperilla. Syötäväksi aiottu lintu voidaan itsekin suolistaa varoen tekemällä mahdollisimman pieni ja siisti viilto vatsanpeitteisiin. Varo repimästä höyheniä irti. Älä riiputa lintuja kaulasta. Käsittele eläintä muutoinkin varoen. Jos et voi heti toimittaa eläintä täyttäjälle pakasta se tiiviissä muovipussissa linnuilla siivet ja kaloilla evät kroppaa vasten supussa. Lintujen ja nisäkkäiden olisi hyvä hieman jäähtyä ennen pakastamista. Kala sensijaan on hyvä pakastaa mahdollisimman nopeasti ja märkänä. Kalan pyrstön tueksi on hyvä laittaa pala tukevaa pahvia estämään jäisen pyrstön murtuminen.

Hirvieläinten päät. Mikäli aiotte ottaa sarvet talteen tai lähettää pään täytettäväksi, älkää ampuko lopetuslaukausta päähän, vaan niskaan. Jos pää aiotaan täyttää, niin tämä täytyy huomioida jo eläintä nyljettäessä. Kaikkien täytettäväksi aiottujen nisäkkäiden päihin tulee jättää nahkaa riittävästi mukaan.
Aloita nahan irrotus selän puolelta. Nahka katkaistaan lapojen ja etujalkojen takaa! On suositeltavaan että kaikki hirvieläimet nyljetään "tuppeen" eli jätetään kaulanahka leikkaamatta ja nyljetään nahka niskaan asti  ja katkaistaan kaula. Voit kyllä helpottaa nylkemistä tekemällä lyhyen (n.20 cm) viillon korvien välistä taaksepäin. Nylje etujalat mukaan nahkaan siten että halkaiset jalat takapuolelta ja säilytä myös etujalkojen välissä oleva rintanahka. Älä koskaan avaa kaulaa rinnan puolelta! Nylkemisen jälkeen pää ja nahka kannattaa pakastaa heti tai vaihtoehtoisesti suolata runsaalla määrällä karkeaa suolaa. Pakkaa pahvilaatikkoon ja toimita mahdollisimman nopeasti eläintentäyttäjälle.
Jos toimitat eläimen matkahuollossa tms. pakasta se ennen lähettämistä ja paketoi niin, että sulaminen tapahtuu mahdollisimman hitaasti. Laita ympärille esimerkiksi monta kerrosta sanomalehteä.

Lähetä paketti mieluiten maanantaina tai tiistaina jotta paketti ei jää viikonlopun ajaksi minnekään matkalle sulamaan. Sovi kuitenkin täyttäjän kanssa ennenkuin lähetät paketin

Voit myös soittaa ja kysyä neuvoa.